OSNIVANJE TEHNIČKOG MUZEJA U KARLOVCU

TTK – TEHNIČKI MUZEJ KARLOVAC – MUSTAD – ŽE-ČE

Tvornica turbina d.o.o. kupila je 31.07.2020. godine glavnu poslovno proizvodnu zgrade bivše tvornice MUSTAD – ŽE-ČE, u Karlovcu.
Tvornica je izgrađena 1920. godine od osnivača tvrtke MUSTAD, Norveška.
Sve do 2005. godine proizvodila je potkivačke čavle za konje, magarce i deve. Proizvodna zgrada predstavlja jedan od najljepših objekata europske industrijske baštine s početka dvadesetog stoljeća.
TTK nije kupio strojeve, alat i pribor, jer je sva oprema uklonjena 2005. godine i ne zna se gdje je završila.
U toku je obnova zgrade prema izvornom obliku iz 1920. godine. Obnova se vrši u suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, Odjel u Karlovcu. Plan je u zgradu postaviti tehnički muzej inženjerstva Jugoturbine i industrije grada Karlovca te nekoliko manjih stalnih postava posvećene tvornici MUSTAD 1924.-2005., te užoj rodbini vlasnika tvrtke TTK (bratić i sestrična):
-akademskom slikaru Miroslav Šutej, autoru hrvatskog grba, zastave i svih novčanica kune
-književnici Ireni Lukšić iz Duge Rese

Završetak radova očekuje se koncem 2022. godine.


Napomena: Ako netko ima u posjedu fotografije, zapise, alat, stroj ili slično, što je povezano s Mustad – ŽE-ČE, neka nam se javi, ako je voljan isto ustupiti za potrebe muzeja.


Kontakt podaci:
Tvornica turbina d.o.o.
Stanka Vraza 53
47 000 Karlovac

E-mail: info@ttk.hr
Telefon: 047/648-588
Mobitel: 091/364-5020Postavke privatnosti
Kad posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti podatke putem vašeg preglednika s određenih usluga, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Imajte na umu da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje nudimo.