NDT ispitivanja

Tvornica turbina d.o.o., Karlovac primjenjuje Ispitivanje metodama bez razaranja (NDT – Non destructive Testing) kao dio usluga vezanih uz održavanje strojeva i opreme. Strojevi i oprema su u svakodnevnom radu izloženi značajnim naprezanjima kod kojih dolazi do trošenja, zamora materijala i fizičkih oštećenja dijelova. U većini slučajeva takve promjene se ne događaju odjednom, nego postupno i kroz duže vrijeme. Ispitivanja metodama bez razaranja su nezamjenjivi dio dijagnostike stanja strojeva i opreme budući da je moguće ustanoviti trenutno stanje dijelova i preventivno djelovati na pojave kritičnih grešaka.

U našem radu koristimo osnovne metode i tehnike, kao i specifične tehnike razvijene za pojedine dijelove:

  • VT – vizualna kontrola
  • PT – penetrantska kontrola
  • MT – kontrola magnetskim česticama
  • UT – ultrazvučna kontrola

 

Način primjene svake od pojedinih metoda ovisi o brojnim utjecajnim faktorima. Naše iskustvo u radu s rotacijskim strojevima nam omogućava da odgovarajuće metode primjenimo na najbolji način i time postignemo optimalne rezultate ispitivanja.

Sva ispitivanja se provode na bazi pisanih postupaka. Postupci se izrađuju na bazi zahtijeva naručitelja i međunarodnih normi. Radnik koji izvode ispitivanja školovan je i certificiran u skladu sa normom EN 473.

Nakon svakog provedenog ispitivanja izrađujemo pisani izvještaj koji ostaje kao trajni zapis o stanju ispitanog dijela čime je omogućeno buduće praćenje stanja dijela.

Nekoliko tipova objekata na kojima vršimo ispitivanja:

  • ispitivanje dijelova parnih turbina
  • ispitivanja dijelova kompresora
  • ispitivanje zavara metalnih konstrukcija
  • ispitivanje kliznih ležajeva
  • ispitivanje pumpi

VT kontrola lopatica

VT kontrola lopatica

VT kontrola unutrašnjosti BZV-a pomoću endoskopa

PT kontrola kliznog ležaja

MT kontrola kučišta

Mjerenje zaostalog magnetizma prije/nakon procesa
demagnetizacije

UT kontrola ležajnog rukavca rotora

Postavke privatnosti
Kad posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti podatke putem vašeg preglednika s određenih usluga, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Imajte na umu da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje nudimo.